Home Wat zijn essentiële oliën

Wat zijn essentiële oliën

Heb jij al weleens gehoord van essentiële oliën? Oliën die je kunnen ondersteunen bij een gezonde levensstijl. Ik ben er afgelopen jaren ingedoken en ga inmiddels de deur niet meer uit zonder. Ze helpen me niet alleen lichamelijk, maar ook om om te gaan met emoties, het verwerken van prikkels en op spiritueel vlak.

Wat zijn essentiële oliën?
Essentiële oliën zijn afkomstig uit bloemen, planten en kruiden. Het zijn de stoffen die een plant nodig heeft om zichzelf te beschermen, sterk te worden en te groeien. De oliën worden gewonnen uit de zaden, bloemen, bast, wortels en bladeren. Essentiële oliën worden ook wel etherische oliën genomen. Dat heeft te maken dat het een vluchtige stof is en dus snel vervliegt.

Hoe kun je essentiële oliën gebruiken?
Er zijn drie manieren om essentiële oliën te gebruiken: aromatisch, topisch (op de huid) en inwendig.

Aromatisch
Essentiële oliën kun je verstuiven in een diffuser. Gebruik nooit een geurolie brander. Daarmee verbrand je de belangrijke stoffen in de olie en heeft het geen werking meer. Met het verstuiven van olie kun je de lucht zuiveren. Of de stemming/sfeer in een ruimte beïnvloeden. Direct inhaleren uit het flesje kan ook.

Zelf heb ik vrijwel iedere dag de diffuser aan. Overdag wisselt de olie, afhankelijk van mijn eigen behoefte. Als de kinderen thuis komen, gebruik ik zuiverende of rustgevende oliën. ‘S nachts gebruik ik Lavendel en Vertiver of de Serenity voor een diepe ontspanning.

Topisch (op de huid)
Je kunt de oliën ook heel goed om de huid gebruiken. Je kunt de olie direct op een specifieke plek aanbrengen of bijvoorbeeld onder je voeten. Binnen 30 seconden bevindt de olie zich door je hele lichaam. Bij kinderen kun je de olie ook langs het ruggenmerg aanbrengen. Ik gebruik de oliën zelfs ook als parfum of bodylotion.

Bij topisch aanbrengen is het belangrijk dat je de olie eerst verdunt met een draagolie (vooral bij scherpe oliën als oregano en kaneel). Dit kan bijvoorbeeld kokosolie, avocado-olie of jojoba- olie zijn.

Inwendig
De meeste essentiële oliën van dōTERRA zijn in te nemen. Je kunt de olie innemen door druppels te doen in een lege capsule, een druppel onder je tong of op je gehemelte of in een glas met water.

Redenen om de oliën in te nemen:
– Reiningen van het lichaam: zoals citroen olie
– Ondersteunen van de natuurlijke functies van het immuunsysteem: zoals On guard of melaleuca
– Ondersteunen van het spijsverteringsstelsel: zoals Zengest

Hoe werken de oliën?
Een vraag die veel mensen terecht stellen. Maar hoe werken die oliën dan? Hoe kan er zoveel geneeskracht zitten in zo’n klein flesje olie? Dat is natuurlijk een behoorlijk wetenschappelijk verhaal. Maar kort gezegd: de oliën zijn heel geconcentreerd. In een flesje citroen van 15 ml zitten bijvoorbeeld maar liefst 45 citroenen. De olie is uit de schil geperst, want daarin zitten de meeste antioxidanten. In een flesje lavendel zit maar liefs 13,6 kg aan lavendelbloemetjes. 

De geurmoleculen van oliën zijn heel erg klein. Daardoor kunnen ze door de bloed-hersenbarierre heen. En dringen de olien dus door tot in de cellen. De oliën werken zowel op lichamelijk als emotioneel niveau. Doordat de oliën ‘slimme’  stoffen bevatten weten de oliën ook precies wat ze wel en niet moeten aanpakken in het menselijk lichaam.

Meer weten?
Wil je meer weten over het gebruik van de oliën? Of hoe je de oliën van dōTERRA kunt bestellen met 25% korting? Neem dan contact met mij op. Ik vertel je graag hoe je essentiële olien kunt in je dagelijkse gezondheidsroutine kunt gebruiken.

Of je kunt kiezen voor een workshop, gratis, gezellig en toegankelijk. Als jij zorgt voor de koffie en thee en een groepje geïnteresseerden, dan neem ik mijn olietjes mee om jullie er alles over te vertellen.