Home Wat zijn essentiële oliën

Wat zijn essentiële oliën

Heb jij al weleens gehoord van essentiële oliën? Oliën die je kunnen ondersteunen bij een gezond leven leiden. En je op een natuurlijke manier helpen bij vervelende kwaaltjes en ziekte. Ik ben er afgelopen jaren ingedoken en ga inmiddels de deur niet meer uit zonder. Ze helpen me niet alleen lichamelijk, maar ook om om te gaan met emoties, het verwerken van prikkels en op spiritueel vlak.

Wat zijn essentiële oliën?
Essentiële oliën zijn afkomstig uit bloemen, planten en kruiden. Het zijn de stoffen die een plant nodig heeft om zichzelf te beschermen, sterk te worden en te groeien. De oliën worden gewonnen uit de zaden, bloemen, bast, wortels en bladeren. Essentiële oliën worden ook wel etherische oliën genomen. Dat heeft te maken dat het een vluchtige stof is en dus snel vervliegt.

Hoe kun je essentiele olien gebruiken?
Er zijn drie manieren om essentiële oliën te gebruiken: aromatisch, topisch (op de huid) en inwendig.

Aromatisch
Essentiële olien kun je verstuiven in een diffuser. Gebruik nooit een geurolie brander. Daarmee verbrand je de belangrijke stoffen in de olie en heeft het geen werking meer. Met het verstuiven van olie kun je de lucht zuiveren en desinfecteren. Je luchtwegen openen. Of de stemming/sfeer in een ruimte beïnvloeden. Direct inhaleren uit het flesje kan ook.

Zelf heb ik iedere dag en nacht de diffuser aan. Overdag wisselt de olie, afhankelijk van mijn eigen behoefte. Als de kinderen thuis komen, gaat standaar de Onguard in de diffuser om virussen en bacteriën te doden. ‘S nachts gebruik ik Lavendel en Vertiver of de Serenity voor een heerlijke diepe en rustige slaap.

Topisch (op de huid)
Je kunt de olie ook heel goed om de huid gebruiken. Bijvoorbeeld bij wondjes, droge huid, eczeem. Maar ook bij hoofdpijn, opgezette buik of als je last heb van je spieren is de olie heel effectief. Je kunt de olie direct op de plaats aanbrengen waar de klacht zit. Een andere manier is onder je voeten. Binnen 30 seconden bevindt de olie zich door je hele lichaam. Bij kinderen kun je de olie ook langs het ruggenmerg aanbrengen. Ik gebruik de oliën zelfs ook als parfum of bodylotion.

Bij topisch aanbrengen is het belangrijk dat je de olie eerst verdunt met een draagolie (vooral bij scherpe olien als oregano en kaneel). Dit kan bijvoorbeeld kokosolie, avocado-olie of jojoba- olie zijn.

Inwendig
De essentiële olie zijn in te nemen. Dit geldt wel alleen voor alle 100% pure oliën. De oliën uit de natuurwinkel zijn dit (vaak) niet. Je kunt de olie innemen door druppels te doen in een lege capsule, een druppel onder je tong of op je gehemelte of in een glas met water.

Redenen om de oliën in te nemen:
– Schoonmaken van het lichaam: bijvoorbeeld iedere ochtend 1 druppel citroen in een lauw glas water.
– Versterken van het immuunsysteem: een combinatie van onguard, meleleuca en frankinsence in een capsule.
– Verlichting van de spijsvertering: Een druppel digistzen in een capsule of glas water.

Hoe werken de olien?
Een vraag die veel mensen terecht stellen. Maar hoe werken die oliën dan? Hoe kan er zoveel geneeskracht zitten in zo’n klein flesje olie? Dat is natuurlijk een behoorlijk wetenschappelijk verhaal. Maar kort gezegd: de oliën zijn heel geconcentreerd. In een flesje citroen van 15 ml zitten bijvoorbeeld maar liefst 45 citroenen. De olie is uit de schil geperst, want daarin zitten de meeste antioxidanten. In een flesje lavendel zit maar liefs 13,6 kg aan lavendelbloemetjes. 

De geurmoleculen van oliën zijn heel erg klein. Daardoor kunnen ze door de bloed-hersenbarierre heen. Ziektes worden aangepakt op zowel lichamelijk en emotioneel niveau. Doordat de oliën ‘slimme’  stoffen bevatten weten de oliën ook precies wat ze wel en niet moeten aanpakken in het menselijk lichaam.

Meer weten?
Wil je meer weten over het gebruik van de oliën? Of hoe je de olie van doTERRA kunt bestellen met 25% korting? Neem dan contact met mij op. Ik vertel je er graag hoe we jouw klachten kunnen ondersteunen door het gebruik van oliën en andere supplementen en ook preventief voor je gezondheid kan zorgen.

Of je kunt kiezen voor een workshop, gratis, gezellig en toegankelijk. Als jij zorgt voor de koffie en thee en een groepje geïnteresseerden, dan neem ik mijn olietjes mee om jullie er alles over te vertellen.